INOVASI MINUMAN HERBAL MIDANG UNTUK MENINGKATKAN NILAI TAMBAH TANAMAN OBAT KELUARGA DAN KESEHATAN MASYARAKAT DESA GONDANG KECAMATAN GANGGA KABUPATEN LOMBOK UTARA

  • Nanik Nia Puji Astuti Universitas Mataram
  • Utari Nur Cahyani Program Studi S1 Pendidikan Bahasa Inggris Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Mataram
  • Ulya Rahmi Program Studi S1 Biologi Fakultas MIPA Universitas Mataram
  • Made Sriasih Universitas Mataram
Keywords: TOGA, Gondang, Herbal Drink

Abstract

Herbal drinks have become a popular alternative in maintaining people's health and well-being, especially in the modern era filled with the need for a healthy lifestyle. In Gondang village, Gangga sub-district, North Lombok district, the abundant potential of family medicinal plants (TOGA) has not been fully utilized. To address this challenge, an innovative herbal drink for Gondang village (MIDANG) aimed at increasing the added value of TOGA and improving public health was introduced to the Gondang village community. With a holistic approach, this activity covers the technical aspects of MIDANG production and the socio-economic implications of this product development. It is hoped that the MIDANG Herbal Drink will be a positive step towards sustainable prosperity for the people of Gondang Village and its surroundings.

References

Abbel, A. W, Alfin T. M, Nur S. M. S, Anita A. R, Yola T. T, & Dhian S. Y. K. (2023). Penerapan Teknologi Tepat Guna Penyiraman Otomatis Menggunakan Capacitive Soil Moisture Sensor pada Taman Tanaman Obat Keluarga (TOGA) Desa Gedangan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(2), 150–163. https://doi.org/10.55606/jpmi.v2i2.1953
Amin, A., & Waris, R. (2023). Edukasi Penggunaan Dan Cara Pengolahan Rimpang Jahe Sebagai Bahan Baku Obat Tradisional Di Desa Gunung Silanu, Kabupaten Jeneponto, Sulawesi Selatan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bangsa, 1(6), 789–795. https://doi.org/10.59837/jpmba.v1i6.259
Ariska, S. B., & Utomo, D. (2020). Kualitas minuman serbuk instan sereh (Cymbopogon citratus) dengan metoda foam mat drying. Teknologi Pangan : Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 11(1), 42–51. https://doi.org/10.35891/tp.v11i1.1903
Atmojo, M., & Darumurti, A. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Tanaman Obat Keluarga (TOGA). Jurnal Abdimas BSI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 100–109. https://doi.org/10.31294/jabdimas.v4i1.8660
Fahryl, N., & Novita, C. (2019). Kunyit (Curcuma domestica Val) sebagai Terapi Artritis Gout. Majority, 8(1), 251–255.
Febriawan, R. (2020). Manfaat senyawa kurkumin dalam kunyit pada pasien diare. Jurnal Medika Hutama, vol.2 no.0(Oktober), 255–260.
Ismawati, Vira Pratiwi, Martinus Partono, M. Jayadi Abdi, S. M. (2020). Sosialisasi Pembuatan Jamu Kunyit Sebagai Obat Tradisional Masyarakat Di Desa Belimbing Baru, Kecamatan Sungai Pinang, Kabupaten Banjar. PADARINGAN (Jurnal Pendidikan Sosiologi Antropologi), 2(2), 235. https://doi.org/10.20527/padaringan.v2i2.2153
Ramadhan, A. D., Islamy, N., Ramadhian, M. R., Kedokteran, F., Lampung, U., Obgyn, B., Kedokteran, F., & Lampung, U. (2022). Effect of Ginger ( Zingiber officinale ) to Lower Rheumatoid Arthritis Pain Intensity : Literature Review. Agromedicine, 9(1), 37–40.
Sari, S. M., Ennimay, & Rasyid, T. A. (2019). Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) pada Masyarakat. Pengabdian Kepada Masyarakat, 1-7.
Zulkarnaini, P. I., Suyanto, Azrin, M., Karmansyah, N. P., Putri, A. A., Arion, A., Abdillah, M. T., Andrisa, R. Z., Athifa, H. F., Abiyyu, F. R., Arganti, M., Nabila, N., & Saputra, R. A. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Program Matang ( Menanam Tanaman Telang ) Sebagai Obat Keluarga di Kelurahan Mekar Sari Dumai. Maspul Journal Of Community Empowerment, 4(2), 359.
Published
2024-06-11
How to Cite
Astuti, N. N. P., Cahyani, U. N., Rahmi, U., & Sriasih, M. (2024). INOVASI MINUMAN HERBAL MIDANG UNTUK MENINGKATKAN NILAI TAMBAH TANAMAN OBAT KELUARGA DAN KESEHATAN MASYARAKAT DESA GONDANG KECAMATAN GANGGA KABUPATEN LOMBOK UTARA . Jurnal Wicara Desa, 2(3), 88-95. https://doi.org/10.29303/wicara.v2i3.4204