Training On Oyster Mushroom Processing Into Oyster Mushroom Chips In Lebah Sempage Village

Authors

  • Lale Fichear Neoningratheof Pendidikan Bahasa Inggris Universitas Mataram
  • Al Aina Ul Mardiah Program Studi Pendidikan Guru Sekolah Dasar
  • Yuli Aeni Pendidikan Sosiologi
  • Cindra Dewi Ilmu Kelautan Universitas Mataram
  • Nabilah Tsabitah Putri Teknik Sipil Universitas Mataram
  • Fitriani Fitriani Fisika Murni Universitas Mataram
  • Anugrah Ramadhan Teknik Elektro Universitas Mataram
  • Sonny Manggala Putra Pendidikan Kewarganegaraan Universitas Mataram
  • M. Faizin Ilham Hamdi Sosiologi Murni Universitas Mataram
  • Lalu Alfito Dinata Program Studi Budidaya Perairan, Universitas Mataram
  • Ahmad Alamsyah Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan Universitas Mataram

DOI:

https://doi.org/10.29303/wicara.v3i3.6749

Keywords:

Community empowerment,, Oyster Mushroom, Innovative Participatory

Abstract

Lebah Sempage Village is rich in crops, especially from plantations, agriculture, livestock, and natural beauty. One of the products produced is oyster mushroom chips, which has been cultivated since 2016 by the Women Farmers Group (KWT) by utilizing sawdust waste. However, the number of oyster mushroom processors is decreasing because many choose to sell them directly to collectors. To overcome this, an innovative participatory based training was held with the aim of motivating the community to be more creative in processing crops, especially oyster mushrooms. This training succeseded in changing mindsets, improving skills, and encouraging community independence in managing oyster mushroom products.

References

Agustini, V., & Dkk. (2018). Budidaya jamur tiram putih (Pleurotus ostreatus) sebagai percontohan dan unit usaha budidaya jamur (UUBJ) di Universitas Cenderawasih. Jurnal Pengabdian Masyarakat Mipa Dan Pendidikan Mipa, 2(1).

Amaliyah, R. (2022). Strategi pengembangan usaha jamur tiram putih di Desa Panyabungan Jae Kecamatan Panyabungan Kabupaten Mandailing Natal. [Skripsi], Institut Agama Islam Negeri Bengkulu.

Asminar. (2020). Strategi pengembangan keripik jamur tiram putih di Kecamatan Rimbo Bujang Kabupaten Tebo. Jurnal Agri Sains, 4(2), 93-107.

Efendi, I., Safnowandi, S., Dewi, I. N., Utami, S. D., & Abidin, Z. (2020). Pelatihan produk olahan jamur pasca panen untuk penguatan produktivitas ekonomi SMA Islam Al-Azhar NW Kayangan. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 1(2), 100-105.

Febrilia, B. R. A., Mulyawati, S., Usman, A., Maulana, S. M., & Apriliya, B. N. R. (2024). Pendampingan pengolahan keripik jamur tiram pada KWT Keselet Karya. Jurnal SIAR ILMUWAN TANI, 5(1), 65-70.

Gani, N. A., Marfuah, U., Hapsari, A. S., Sobariah, S., & Jakarta, M. (2024). Pendampingan pengembangan usaha jamur tiram dengan strategi pemasaran memanfaatkan teknologi informasi komunikasi. https://doi.org/10.24853/jpmt.6.2.67-75

Kusasih, I. A. K. R., & Sumarmawati, E. D. (2019). Pemberdayaan ekonomi melalui keripik jamur tiram pada komunitas difabel di Kabupaten Klaten. Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat (PAKEM), 1(1), 1-11. Lumbung Ngabdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 25-29.

Lahallo, F., & Warella, S. Y. (2020). Pembiayaan usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) sebagai solusi dalam meningkatkan perkembangan usaha (Studi kasus pada UMKM Distrik Aimas Kabupaten Sorong). E-Bisnis: Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis, 13(2), 17-30.

Norkholes, A., Sasmi, M., & Susanto, H. (2021). Analisis strategi pengembangan usaha budidaya jamur tiram di Kelurahan Beringin Jaya Kecamatan Sentajo Raya. Green Swarnadwipa: Jurnal Pengembangan Ilmu Pertanian, 10(1), 1-20.

Nugraha, A., Alfauzi, E., Akbari, Y. N., & Sujai, I. (2024). Pemberdayaan masyarakat melalui budidaya jamur tiram berbasis digital marketing di Desa Imbanagara. Community Empowerment Through Oyster Mushroom Cultivation Based On Digital Marketing in Imbanagara Village. https://doi.org/10.62951/inovasisosial.v1i3.387

Rachmawati, R., Wisnujati, N. S., & Hermawati, D. T. (2022). Strategi pengembangan usaha jamur tiram putih di Desa Wadungasih Kecamatan Buduran Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Ilmiah Sosio Agribis, 22(1), 9-16.

Rahmawati, R. (2022). Strategi pengembangan usaha budidaya jamur tiram putih (Pleurotus ostreatus) di Kabupaten Langkat, Sumatera Utara (Studi kasus UMKM Rumah Jamur). 95-102.

Rizki, S. D., Hadi, F., & Afdhal, M. (2022). Peningkatan strategi pemasaran jamur di Kampung Jamur Limau Manis. Jurnal Pengabdian Masyarakat Dharma Andalas, 1(1), 94-101.

Rahayu, I. M., Senjawati, N. D., & Suprihanti, A. (2022). Analisis strategi pemasaran keripik jamur tiram “Kooti” pada PT. Roeby Rumah Pangan Sleman Daerah Istimewa Yogyakarta. Agrisociabus, 1(2), 139-147.

Yulianti, W. (2018). Analisis kelayakan usaha budidaya jamur tiram di Kecamatan Narmada Kabupaten Lombok Barat. Artikel Ilmiah. Universitas Mataram, Nusa Tenggara Barat.

Yudha, V., Hayati, N., & Hariyanto, S. D. (2022). Peningkatan kualitas keripik jamur tiram produksi kelompok tani Pesona Jamur dengan mesin spinner. Agrokreatif Maret, 8(1).

Published

2025-05-15

How to Cite

Lale Fichear Neoningratheof, Mardiah, A. A. U., Aeni, Y., Dewi, C., Putri, N. T., Fitriani, F., … Alamsyah, A. (2025). Training On Oyster Mushroom Processing Into Oyster Mushroom Chips In Lebah Sempage Village. Jurnal Wicara Desa, 3(3), 420–427. https://doi.org/10.29303/wicara.v3i3.6749

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.