Training On Oyster Mushroom Processing Into Oyster Mushroom Chips In Lebah Sempage Village
DOI:
https://doi.org/10.29303/wicara.v3i3.6749Keywords:
Community empowerment,, Oyster Mushroom, Innovative ParticipatoryAbstract
Lebah Sempage Village is rich in crops, especially from plantations, agriculture, livestock, and natural beauty. One of the products produced is oyster mushroom chips, which has been cultivated since 2016 by the Women Farmers Group (KWT) by utilizing sawdust waste. However, the number of oyster mushroom processors is decreasing because many choose to sell them directly to collectors. To overcome this, an innovative participatory based training was held with the aim of motivating the community to be more creative in processing crops, especially oyster mushrooms. This training succeseded in changing mindsets, improving skills, and encouraging community independence in managing oyster mushroom products.References
Agustini, V., & Dkk. (2018). Budidaya jamur tiram putih (Pleurotus ostreatus) sebagai percontohan dan unit usaha budidaya jamur (UUBJ) di Universitas Cenderawasih. Jurnal Pengabdian Masyarakat Mipa Dan Pendidikan Mipa, 2(1).
Amaliyah, R. (2022). Strategi pengembangan usaha jamur tiram putih di Desa Panyabungan Jae Kecamatan Panyabungan Kabupaten Mandailing Natal. [Skripsi], Institut Agama Islam Negeri Bengkulu.
Asminar. (2020). Strategi pengembangan keripik jamur tiram putih di Kecamatan Rimbo Bujang Kabupaten Tebo. Jurnal Agri Sains, 4(2), 93-107.
Efendi, I., Safnowandi, S., Dewi, I. N., Utami, S. D., & Abidin, Z. (2020). Pelatihan produk olahan jamur pasca panen untuk penguatan produktivitas ekonomi SMA Islam Al-Azhar NW Kayangan. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 1(2), 100-105.
Febrilia, B. R. A., Mulyawati, S., Usman, A., Maulana, S. M., & Apriliya, B. N. R. (2024). Pendampingan pengolahan keripik jamur tiram pada KWT Keselet Karya. Jurnal SIAR ILMUWAN TANI, 5(1), 65-70.
Gani, N. A., Marfuah, U., Hapsari, A. S., Sobariah, S., & Jakarta, M. (2024). Pendampingan pengembangan usaha jamur tiram dengan strategi pemasaran memanfaatkan teknologi informasi komunikasi. https://doi.org/10.24853/jpmt.6.2.67-75
Kusasih, I. A. K. R., & Sumarmawati, E. D. (2019). Pemberdayaan ekonomi melalui keripik jamur tiram pada komunitas difabel di Kabupaten Klaten. Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat (PAKEM), 1(1), 1-11. Lumbung Ngabdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 25-29.
Lahallo, F., & Warella, S. Y. (2020). Pembiayaan usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) sebagai solusi dalam meningkatkan perkembangan usaha (Studi kasus pada UMKM Distrik Aimas Kabupaten Sorong). E-Bisnis: Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis, 13(2), 17-30.
Norkholes, A., Sasmi, M., & Susanto, H. (2021). Analisis strategi pengembangan usaha budidaya jamur tiram di Kelurahan Beringin Jaya Kecamatan Sentajo Raya. Green Swarnadwipa: Jurnal Pengembangan Ilmu Pertanian, 10(1), 1-20.
Nugraha, A., Alfauzi, E., Akbari, Y. N., & Sujai, I. (2024). Pemberdayaan masyarakat melalui budidaya jamur tiram berbasis digital marketing di Desa Imbanagara. Community Empowerment Through Oyster Mushroom Cultivation Based On Digital Marketing in Imbanagara Village. https://doi.org/10.62951/inovasisosial.v1i3.387
Rachmawati, R., Wisnujati, N. S., & Hermawati, D. T. (2022). Strategi pengembangan usaha jamur tiram putih di Desa Wadungasih Kecamatan Buduran Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Ilmiah Sosio Agribis, 22(1), 9-16.
Rahmawati, R. (2022). Strategi pengembangan usaha budidaya jamur tiram putih (Pleurotus ostreatus) di Kabupaten Langkat, Sumatera Utara (Studi kasus UMKM Rumah Jamur). 95-102.
Rizki, S. D., Hadi, F., & Afdhal, M. (2022). Peningkatan strategi pemasaran jamur di Kampung Jamur Limau Manis. Jurnal Pengabdian Masyarakat Dharma Andalas, 1(1), 94-101.
Rahayu, I. M., Senjawati, N. D., & Suprihanti, A. (2022). Analisis strategi pemasaran keripik jamur tiram “Kooti” pada PT. Roeby Rumah Pangan Sleman Daerah Istimewa Yogyakarta. Agrisociabus, 1(2), 139-147.
Yulianti, W. (2018). Analisis kelayakan usaha budidaya jamur tiram di Kecamatan Narmada Kabupaten Lombok Barat. Artikel Ilmiah. Universitas Mataram, Nusa Tenggara Barat.
Yudha, V., Hayati, N., & Hariyanto, S. D. (2022). Peningkatan kualitas keripik jamur tiram produksi kelompok tani Pesona Jamur dengan mesin spinner. Agrokreatif Maret, 8(1).