Main Article Content

Mardiani Safitri
Niken Ayu Pamukas
Anne Rumondang

Abstract

Daphnia magna is a small crustacean or often called a water flea that lives in fresh waters. According to Putri et al., (2015), the nutritional content of Daphnia magna is 39.24% protein, 4.98% fat, 4.32% carbohydrates, ash content 14.63%. One of the Daphnia magna foods that can be given is tofu pulp which has a protein content of 27.55% to support its growth. The aim of this research was to obtain the most optimal growth of Daphnia magna after being given fermented tofu dregs at different doses. The method used was an experiment with a completely randomized design consisting of 4 treatments and 3 replications. The treatment carried out consisted of giving fermented tofu dregs in Daphnia magna maintenance media with different doses, namely P0 (0 gr/control), P1 (20 gr), P2 (30 gr), P3 (40 gr). Based on the results of research that has been carried out, it was found that P2 treatment with a dose of 30 grams gave the highest growth of Daphnia magna at 1,460 individuals. The high number of Daphnia magna populations given a dose of 30 grams can be utilized optimally for the growth and survival of Daphnia magna. The research results obtained concluded that giving fermented tofu dregs at a dose of 30 gr (P2) was able to have a significant effect (P < 0.05) on the increase in the Daphnia magna population.

Article Details

How to Cite
Safitri, M., Pamukas, N. A., & Rumondang, A. (2023). PENGARUH PEMBERIAN AMPAS TAHU YANG DIFERMENTASI MENGGUNAKAN PROBIOTIK EM4 TERHADAP PERTAMBAHAN POPULASI Pakan Alami Daphnia magna. Indonesian Journal of Aquaculture Medium, 3(3), 140-148. https://doi.org/10.29303/mediaakuakultur.v3i3.3186
References
Agustin, S. R., Pinandoyo, P., & Herawati, V. E. (2017). Pengaruh Waktu Fermentasi Limbah Bahan Organik (Kotoran Burung Puyuh, Roti Afkir dan Ampas Tahu) Sebagai Pupuk untuk Pertumbuhan dan Kandungan Lemak Daphnia SP. e-Jurnal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan, 6 (1), 653-668.
Astika, G. (2015). Penambahan Fermentasi Urine Sapi Sebagai Sumber Nutrien Dalam Budidaya Daphnia sp (Doctoral dissertation, Fakultas Pertanian).
Chilmawati, D., Suminto, S., & Yuniarti, T. (2015). Pemanfaatan Fermentasi Limbah Organik Ampas Tahu, Bekatul Dan Kotoran Ayam Untuk Peningkatan Produksi Kultur Dan Kualitas Cacing Sutera (Tubifex sp). PENA, 28(2), 186-201.
Firnandus, R. (2014). Pemanfatan Kulit Buah Pisang (Mussa spp) Sebagai Sumber Nutrient Dalam Budidaya Daphnia sp (Doctoral dissertation, Fakultas Pertanian).
Gaol, S. E. L., Silitonga, L., & Yuanita, I. (2015). Substitusi Ransum Jadi Dengan Roti Afkir Terhadap Performa Burung Puyuh (Coturnix coturnix japonica) Umur Starter Sampai Awal Bertelur. JURNAL ILMU HEWANI TROPIKA (JOURNAL OF TROPICAL ANIMAL SCIENCE), 4(2), 61-65.
Herawati, V. E., Nugroho, R. A., Hutabarat, J., & Karnaradjasa, O. (2016). Profile Of Amino Acids, Fatty Acids, Proximate Composition And Growth Performance Of Tubifex Tubifex Culture With Different Animal Wastes And Probiotic Bacteria. Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation, 9(3), 614-622.
Igo, N. L., Lukas, A. Y. H., & Jasmanindar, Y. (2020). Penggunaan Batang Pisang Kepok (Musa Paradisiaca Formmatypica) Dengan Dosis Berbeda Dalam Menumbuhkan Pakan Alami. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 8 (2), 129-140.
Izzah, N., & Herawati, V. E. (2014). Pengaruh Bahan Organik Kotoran Ayam, Bekatul, Dan Bungkil Kelapa Melalui Proses Fermentasi Bakteri Probiotik Terhadap Pola Pertumbuhan Dan Produksi Biomassa Daphnia SP. Journal of Aquaculture Management and Technology, 3(2), 44-52.
Lantang, B., & Pakidi, C. S. (2015). Identifikasi Jenis Dan Pengaruh Faktor Oseanografi Terhadap Fitoplankton Di Perairan Pantai Payum-Pantai Lampu Satu Kabupaten Merauke. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 8(2), 13-19.
Megawati, M. (2014). Pengaruh Penambahan EM4 (Effective Microorganism-4) Pada Pembuatan Biogas Dari Eceng Gondok Dan Rumen Sapi. Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 3(2), 42-49.
Nahak, D. L. (2016). Pengaruh Perbedaan Komposisi Pakan Ampas Tahu Terfermentasi Rhizopus Oryzae Terhadap Pertumbuhan Berat Ikan Patin (Pangasius djambal) Pada Skala Laboratorium. Skripsi. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Universitas Sanata Dharma, Yogyakarta, 124.
Noerdjito, D. R. (2003). Optimasi Suhu, Ph, Serta Jumlah Dan Jenis Pakan Pada Kultur Daphnia sp. Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati ITB. Bandung.
Putra, Y. E. 2014. Pengaruh Pemberian Tepung Kunyit (Curcuma domestica Val) Terhadap Kolesterol Darah, Trigliserida Dan Lemak Abdomen Itik Pitalah. [Skripsi]. Fakultas Peternakan. Universitas Andalas. Padang. 63 hlm.
Putri, Y. E., Pamukas, N. A., & Hasibuan, S. (2015). Influence Giving Rice Bran Immersion At Chicken Manure Media On The Abundance Daphnia Magna (Doctoral dissertation, Riau University).
Setiawan, B. (2017). Kandungan Protein Kasar Dan Serat Kasar Dedak Padi Yang Difermentasi Dengan Mikroorganisme Lokal. Fakultas Peternakan Universitas Hassanuddin Makassar, 41.
Sutrisno, A., Ratnasari, E., & Fitrihidajati, H. (2015). Fermentasi Limbah Cair Tahu Menggunakan EM4 Sebagai Alternatif Nutrisi Hidroponik Dan Aplikasinya Pada Sawi Hijau (Brassica juncea var. Tosakan). Lentera Bio, 4(1), 56-63.
Wibisono, M. A., Hastuti, S., & Herawati, V. E. (2017). Produksi Daphnia sp. Yang Dibudidayakan Dengan Kombinasi Ampas Tahu Dan Berbagai Kotoran Hewan Dalam Pupuk Berbasis Roti Afkir Yang Difermentasi. Journal of Aquaculture Management and Technology, 6(2), 31-40.
Zakiyah, F., Diniarti, N., & Setyono, B. D. H. (2019). Pengaruh Kombinasi Hasil Fermentasi Ampas Tahu Dan Dedak Terhadap Pertumbuhan Populasi Daphnia sp. Jurnal Perikanan Unram, 9(1), 101-111.