Prospek Usaha Susu Kambing Etawa di Desa Kertaraharja, Desa Genggelang, Gangga Kabupaten Lombok Utara

Prospects of Etawa Goat Milk Business in Kertaraharja Village, Genggelang Village, Gangga, North Lombok Regency

Authors

  • Yunan Sadrian Program Studi S1 Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia.
  • Hermansyah Program Studi S1 Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia
  • Muhammad Dohi
  • Ine Karni

DOI:

https://doi.org/10.29303/i-sapi.v2i1.7144

Keywords:

Goat milk, Business Prospects, SWOT Analysis

Abstract

This study aims to determine the business opportunities of PE goat milk in Kertarahrja Hamlet, Genggelang Village, Gangga District, North Lombok and to identify the obstacles or barriers of the community in developing PE goat milk business in Kertaraharja Hamlet. Data analysis used in this study is quantitative and descriptive analysis methods. The results of the study indicate that the prospects of PE goat milk business are relatively good as seen from the R/C Ratio percentage of 1.4 which indicates that the business is feasible to continue. The results of the SWOT analysis show that internal factors such as strengths (S) have a score of 4,43 and weaknesses (W) 4,30 which makes the difference between the two only 0.13 while external factors such as opportunities (O) with a score of 4,34 and threats (T) 3,91 make the difference only 0.43. From these results, it shows that the position of the PE goat milk business in the SWOT diagram is in quadrant I SO (Strength-Opportunity) which means that the prospects of the PE goat milk business in the Kertaraharja Hamlet Livestock Group have strengths and opportunities that can be utilized. So the sustainability of this milk business must continue because it can be profitable.

References

Adriani, A. (2021). Ilmu Produksi Ternak Perah.

Afif, F., & Aisyianita, R. A. (2023). Ekowisata Di Desa Jatimulyo Kulonprogo, Benang Merah Konservasi Burung Dan Pariwisata. Jurnal Pariwisata. https://ejournal. bsi. ac. id/ejurnal/index. php/jp/article/view/15662.

Akbar, R.R.E., Heni, I. Da n Lia, B. S. 2018. Analisis Perbandingan Performa Reproduksi Kambing Saanen Dan Peranakan Etawah (Kasus di BBPTU-HPT Baturraden). Jurnal Ilmu Peternakan (JAN HUS) Vol. 3; No. 2; juni 2019.

Anwar, M. (2014). Pengantar Kewirausahaan Teori dan Aplikasi. Jakarta: Prenada, hal. 31.

Arif Yusuf Hamali (2016). Pemahaman Strategi Bisnis dan Kewirausahaan. Jakarta: Prenadamedia Group, hal. 110.

Ariyanda, S. (2017). Karakteristik Fenotip Kambing Peranakan Etawa (PE) di Kabupaten Malang (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).

Daulay, N., Nasution, A., Rezeki, L. S., Anjani, L., Indira, S. F., & Yurisna, Y. (2023). Pelaksanaan Layanan Informasi Bagi Motivasi Belajar Siswa Yang Berasal Dari Keluaraga Bercerai. Jurnal Edukasi: Jurnal Bimbingan Konseling, 9(1), 86-97.

Destomo, A., Syawal, M & Batubara, A. 2020. Kemampuan Reproduksi Induk dan Pertumbuhan Anak Kambing Peranakan Etawah, Gembrong, dan Kosta. Jurnal Peternakan, 17(1) : 31-38.

Febriyanto, A. (2022). TA: Manajemen Pemeliharaan Anak Kambing/Cempe Sapera Di CV. Bhumi Nararya Farm Sleman Yogyakarta (Doctoral dissertation, Politeknik Negeri Lampung).

Fitriyah, A., Subagja, H., Hasanah, N., & Adhyatma, M. (2022, November). Perbedaan ras kambing PE Kaligesing dan PE Senduro terhadap pertumbuhan anak kambing mulai lahir-sapih. In Conference of Applied Animal Science Proceeding Series (Vol. 3, pp. 87-94).

Guna, M. A. (2019). Analisis Sistem Agribisnis Ternak Kambing (studi Kasus pada Usaha Peternakan Prima Aqiqah di Kota Bandar Lampung).

Hidayat, M. N. (2017). Meningkatkan Nilai Manfaat Susu dengan Penambahan Mikroba Probiotik. Teknosains: Media Informasi Sains dan Teknologi, 11(1).

Kurniasih, N. N., Fuah, A. M., & Priyanto, R. (2013). Karakteristik reproduksi dan perkembangan populasi kambing Peranakan Etawah di lahan pasca galian pasir. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 1(3), 132-137.

M. Relona (2006). Kamus Istilah Ekonomi Popular, Jakarta: Gorga Media, Cet. Ke-3, hal. 23.

Maesya, A., & Rusdiana, S. (2018). Prospek pengembangan usaha ternak kambing dan memacu peningkatan ekonomi peternak. Agriekonomika, 7(2), 135-148.

Masitah, M. (2017). Pengaruh Pemberian Tablet Daun Katuk Terhadap Produksi Susu Kambing Peranakan Etawah (Doctoral dissertation, Fakultas Peternakan).

Miguna A. dan Agni, R. A. (2020). Pengantar Manajemen Pemasaran. Yogyakarta: Deepublish, hal. 28.

Mufti Al-Manfaluthi (2022). Prospek Usaha Pedagang, hal. 26.

Muhtashor, A., Hasanah, U., & Utami, D. P. (2016). Strategi Pengembangan Industri Pengolahan Susu Kambing Pe Ras Kaligesing Di Kabupaten Purworejo (Studi Kasus Di Sari Etawa Desa Tlogoguwo, Kecamatan Kaligesing Kabupaten Purworejo). Surya Agritama: Jurnal Ilmu Pertanian dan Peternakan, 5(2).

Mulyadi, L., Purkuncoro, A. E., & Hidayat, T. (2021). Penerapan Mesin Pakan Ternak Untuk Meningkatkan Kualitas Pakan Ternak Kambing Etawa Di “Konco Tani Makmur” Desa Bolosingo Kabupaten Pacitan. Abdimas Nusantara: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 286-293.

Puspitaningrum, D. A., Pratiwi, L. F. L., & Istiani, A. (2020). Potensi Pengembangan Agribisnis Peternakan Kambing Peranakan Ettawa Di Kabupaten Sleman Daerah Istimewa Yogyakarta.

Ramdani, D., & Kusmayadi, T. (2016). Identifikasi Karakteristik Sifat Kuantitatif Kambing Peranakan Etawah Betina Di Kelompok Ternak Mitra Usaha Kecamatan Samarang Kabupaten Garut (Quantitative Traits Identification of Peranakan Etawah Female Goat at Mitra Usaha Livestock Group Samarang Subdistrict Garut Regency). JANHUS Jurnal Ilmu Peternakan Journal of Animal Husbandry Science, 1(1), 24-32.

Rodiallah, M., & Zaki, M. (2016). Pengantar Ilmu dan Industri Peternakan.

Rosartio, R., Suranindyah, Y., & Bintara, S. (2015). Produksi dan komposisi susu kambing peranakan Ettawa di dataran tinggi dan dataran rendah Daerah Istimewa Yogyakarta. Buletin Peternakan, 39(3), 180-188.

Rosdiana, I., Haryono, D., & Endaryanto, T. (2020). Pendapatan dan Kesejahteraan Rumah Tangga Peternak Susu Kambing Etawa (Kasus Laboratorium Desa Universitas Lampung di Desa Sungai Langka Kecamatan Gedong Tataan Kabupaten Pesawaran). Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 8(2), 242-247.

Roswanti, R., Supandi, S., & Nursyahidah, F. (2020). Kemampuan Pemecahan Masalah Siswa Berkemampuan Matematis Rendah Pada Pembelajaran Creative Problem Solving. Imajiner: Jurnal Matematika dan Pendidikan Matematika, 2(3), 191-201.

Rangkuti, F. 2006.Analisis SWOT Teknik Membedah Kasus Bisnis.Reorientasi Konsep Perencanaan Strategis Untuk menghadapi Abad 21. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Santoso, A. B., & Aji, J. M. M. 2019. Strategi Pemasaran Dan Pengembangan Tepung Cassava Pada Agroindustri UD. Nula Abadi Di Kabupaten Bondowoso. JSEP (Journal of Social and A gricultural Economics), 11(3), 39-52.

Sarina, K., Rahmatullah, S. N & Mayulu, H. 2021. Keragaman Fenotipe dan Status Reproduksi Kambing Peranakan Ettawa (Pe) Betina pada Pedagang Ternak Di Kota Samarinda. Jurnal Peternakan Lingkungan Tropis, 4 (2) : 59-74.

Sari, Y. (2019). Tingkat Pemahaman Pedagang Sembako Terhadap Koperasi Syariah (Studi Kecamatan Kedurang Kabupaten Bengkulu Selatan) (Doctoral dissertation, IAIN BENGKULU).

Simamora, W. N. (2019). Analisis Pendapatan Dan Tingkat Kesejahteraan Rumah Tangga Pertanian Di Kelurahan Kedaung Kecamatan Kemiling Kota Bandar Lampung.

Siswanto Sutojo (2018). Peranan Penting Manajemen Pemasaran Yang Efektif. Jakarta: Bumi Aksara, hal. 56.

Sudrajat, A., Budisatria, I. G. S., Bintara, S., Rahayu, E. R. V., Hidayat, N., & Chsristi, R. F. (2021). Produktivitas Induk Kambing Peranakan Etawah (PE) di Taman Ternak Kaligesing. Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran, 21(1), 27-32.

Setyawardani, T. (2017). Membuat Keju, Yoghurt, & Kefir dari Susu Kambing. Penebar Swadaya Grup.

SOFHIA ALDIRA, F. E. B. R. I. N. A. (2024). Karakteristik Sifat-Sifat Biologis Dan Study Litter Size Kambing Peranakan Ettawa (Pe) Pada Kelompok Tani Ternak Di Desa Sikur Kecamatan Sikur Kabupaten Lombok Timur (Doctoral dissertation, Universitas Mataram).

Suherman, D. (2021). Karakteristik, produktivitas dan pemanfaatan rumput gajah hibrida (Pennisetum purpureum cvthailand) sebagai hijauan pakan ternak. Maduranch: Jurnal Ilmu Peternakan, 6(1), 37-45.

Susilorini, T. E. (2019). Budi daya Kambing dan Domba. Universitas Brawijaya Press.

Suri, D. (2019). Pemanfaatan Media Komunikasi dan Informasi dalam Perwujudan Pembangunan Nasional. Jurnal Komunikasi Pembangunan, 17(2), 177-187.

Tarigan, H. A. M. (2019). Analisis Biaya Pokok Produksi dan Pendapatan Usaha Susu Kambing Peranakan Etawa (Studi Kasus pada Kelompok Ternak Maju Jaya di Kecamatan Batanghari Kabupaten Lampung Timur).

Utami, V. L. (2021). Analisis Rantai Pasok Dan Bauran Pemasaran Pada Usaha Ternak Susu Kambing Perah Etawa Di Kecamatan Batanghari Kabupaten Lampung Timur.

Winaya, A. (2016). Kambing Perah dan Prospek Pengembangannya (Vol. 1). UMMPress.

Yuliani, L. (2016). Perbandingan Performa Produksi Kambing Saburai Betina Di Dua Wilayah Sumber Bibit Kabupaten Tanggamus.

Downloads

Published

2025-06-30

Issue

Section

Articles