PENGEMBANGAN PRODUK MINYAK KEMIRI MELALUI PEMBERDAYAAN MASYARAKAT DAN PEMASARAN KREATIF DI DESA SELENGEN KECAMATAN KAYANGAN KABUPATEN LOMBOK UTARA

  • Lalu Muhamad Fajri Hafiz Universitas Mataram
  • Tina Imro’atun Azkia Universitas Mataram
  • Nurul Indriani Universitas Mataram
  • Muhamad Irham Universitas Mataram
  • Dwi Ayu Aprilia Universitas Mataram
  • Zahratul Aini Universitas Mataram
  • Zahrawana Putri Yodita Universitas Mataram
  • Nadia Fitri Utami Universitas Mataram
  • Niza Husnul Aini Universitas Mataram
  • Nurul Aulia Apriani Universitas Mataram
  • I Made Suartika Universitas Mataram
Keywords: Candlenut, Candlenut Oil, Processing

Abstract

Kemiri (Aleurites Moluccana) is a plantation commodity that has the potential to be well developed. This is strongly influenced by the candlenut market which is increasingly open due to the increasing demand for candlenut consumption, both domestically and abroad. The candlenut plant has many benefits, such as being used by people to grow hair, heal skin wounds, diarrhea, asthma and increase analgesic effects. However, the part of the plant that has high economic value is the candlenut seed. The method of implementing activities used to improve the quality of community products in hazelnut oil production uses three methods, namely processing, manufacture or design of packaging and packaging, and marketing. The results of the implementation of community empowerment practical work courses that have been carried out by KKN students in Selengan village try to participate in helping develop candlenut oil products to improve the quality of community products as a source of income in Selengen village.

References

Agoes, G. (2015). Sediaan Kosmetik (SFI-9). Bandung: Institut Teknologi Bandung.
Anwar M.A, & G.S. Noor. (2014). Potensi, sifat dan manfaat kayu kemiri pengganti kayu hutan alam di Kalimantan Selatan. Banjarbaru: Balitbang Provinsi Kalimantan Selatan.
Arlane. Ariestya, D.K (2010). Pengaruh Temperatur dan Ukuran Biji Kemiri Terhadap Perolehan Minyak Kemiri Pada Ekstarksi Biji Kemiri Dengan Penekanan Mekanis. Jurnal Kejuangan. Pengembangan Teknologi Kimia untuk Pengolahan Sumber Daya Alam Indonesia. Hal F04-2
Arlene, A., Suharto. dan Jessica. (2010). Pengaruh Temperatur dan Ukuran Biji Terhadap Perolehan Minyak Kemiri dengan Penekanan Mekanis. Makalah disajikan pada Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan” Pengembangan Teknologi Kimia dan Pengolahan SDA Indonesia di Yogyakarta.Hal 1
Gusti I Bagus Udayana, Msi. (2020). Singhadwala. Peran Agroindustri Dalam Pembangunan Pertanian. Hal-6
Ikhsan, R.F., Devi A., & Kosim, A. M. (2020). Analisis Strategi Pemasaran Dalam meningkatkan Penjualan Rumah Makan Pecak, Hj. Sadiyah Cilodong Depok In El-Mal: Jurnal Kajian Ekonomi & Bisnis Islam (Vol. 3 Issue 1). https:/doi.org/10.47467/elmal v3il 329
Rahmawati, Dian. 2022. Sosialisasi Pengelolaan dan Pemanfaatan Minyak Kemiri Untuk Kesehatan Rambut Masayarakat Desa Sopu. Jurnal Altifani: Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat. Vol 2. No 3. Hal 277-284.
Sari, D. K. & Wibowo, A. (2016). Perawatan Herbal pada Rambut Rontok. Medical Journal of Lampung University; 5; 129-134.
Shoviantari, Fenita, dkk. 2019. Uji Aktivitas Tonik Rambut Nanoemulsi Minyak Kemiri (Aleurites moluccana L.). Jurnal Farmasi Dan Ilmu Kefarmasian Indonesia. Vol. 6 No. 2
Sulhatun.D.K.(2020). Pengaruh Temperatur dan Waktu Pemasakan Terhadap Perolehan Minyak Kemiri Dengan Menggunakan Cara Basah. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. Hal 55.
Published
2023-11-03
How to Cite
Hafiz, L. M. F., Azkia, T. I., Indriani, N., Irham, M., Aprilia, D. A., Aini, Z., Yodita, Z. P., Utami, N. F., Aini, N. H., Apriani , N. A., & Suartika, I. M. (2023). PENGEMBANGAN PRODUK MINYAK KEMIRI MELALUI PEMBERDAYAAN MASYARAKAT DAN PEMASARAN KREATIF DI DESA SELENGEN KECAMATAN KAYANGAN KABUPATEN LOMBOK UTARA. Jurnal Wicara Desa, 1(6), 995-1007. https://doi.org/10.29303/wicara.v1i6.3490