PENGEMBANGAN KREATIVITAS MASYARAKAT DESA SAMBELIA DALAM PEMBERDAYAAN EKONOMI KREATIF MELALUI PENGOLAHAN KERIPIK JAGUNG DENGAN PROSES SEDERHANA

  • Pathurahman Pathurahman Universitas Mataram
  • Baiq Khovifa Mir’atussholiha Universitas Mataram
  • Mardaniel Roikhan Widodo Universitas Mataram
  • Anggun Yesi Aulia Universitas Mataram
  • Nunung Nurmawanti Universitas Mataram
  • Sarlin Ayu Ningsih Universitas Mataram
  • Randa Islamy Universitas Mataram
  • Hasmi Laela Humaeroh Universitas Mataram
  • Aldi Bagustia Wardana Universitas Mataram
  • Ferawati Ferawati Universitas Mataram
  • Rizki Ramandaris MZ Universitas Mataram
Keywords: Development, creativity, economy

Abstract

Creative economy empowerment for the community is needed to solve problems, especially in the aspect of abundant harvests. Creative economy is local-based economic development carried out by increasing the selling value of local products so as to increase community income. Therefore, we motivate the community to be able to utilize the harvest into creativity that aims to provide opportunities, development, and development of life welfare, create jobs and independence in building a decent and sufficient life and utilize the potential of the village from abundant harvests to improve the economy. The method used is community-oriented with an approach in development that can realize the order of social life where the actors and determinants of development are the community itself. Based on the research found, we and the community have a decision to make better use of the harvest to improve the quality of life. Creative economy community empowerment aims to provide opportunities for development and development of life welfare, the creation of employment and independence in building a decent and sufficient life and utilizing the potential of abundant harvests to improve the economy of rural communities.

References

Aini, K., Muktasam, & Hayati. (2023). Penerapan GMP ( Good Manufacturing Practices ) Pada Tortilla Jarula di UMKM Putri Rinjani Kabupaten Lombok Tengah. 9, 241–248.
Dini, A. (n.d.). PROFIL DESA SAMBALIA.
Elwardah, K. (2020). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga dalam Meningkatkan Pendapatan Keluarga Melalui Produksi Ekonomi Kreatif (Studi Pengolahan Pelepah Pisang Pada Mega Souvenir Desa Harapan Makmur Kabupaten Bengkulu Tengah). Jurnal Hawa : Studi Pengarus Utamaan Gender Dan Anak, 2(1), 23. https://doi.org/10.29300/hawapsga.v2i1.2986
Fithriyana, E. (2020). PENGOLAHAN PRODUK BERBAHAN DASAR BUAH PEPAYA SEBAGAI UPAYA PEMBERDAYAAN EKONOMI MASYARAKAT PEDESAAAN. 1(2), 1–9.
Hidayah, N., Istiani, A. N., & Septiani, A. (2020). Pemanfaatan jagung (Zea mays) sebagai bahan dasar pembuatan keripik jagung untuk meningkatkan perekonomian masyarakat di desa panca tunggal. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 42–48. http://www.ejournal.radenintan.ac.id/index.php/ajpm/article/view/6181
Lak, L., El, N., & Isfianadewi, D. (2019). Diversifikasi Pangan Olahan Jagung Manis Sebagai Upaya Pengembangan Agroindustri di Desa Soropaten. 4(1), 28–33.
Marhini, L. O., Harjoprawiro, L., Malik, E. S., Saputri, S. A., & Rihu, A. (2021). Kearifan Lokal Masyarakat Muna Dalam Pengelolaan Hasil Panen Jagung Sebagai Upaya Menjaga Ketahanan Pangan. Seshiski: Southeast Journal of Language and Literary Studies, 1(2), 157–176. https://doi.org/10.53922/seshiski.v1i2.23
Masduki, M. (2019). Diversifikasi Inovatif Olahan Jagung Sebagai Penyokong Perekonomian Masyarakat Desa Tagungguh. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 5(1), 1–6. https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v5i1.5154
Niode, I. Y., & Mopangga, H. (2014). Penguatan produksi dan manajemen usaha stik jagung ikan gorontalo. Kajian Ekonomi Dan Bisnis OIKOS – NOMOS, 7(September).
Novita, D., Roosmawarni, A., & Ulum, B. (2022). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT PEKERJA MIGRAN MELALUI PRODUK OLAHAN JAGUNG DI LAMONGAN. 1(3), 166–170.
Pramono, S. E., Widyaningsih, R., Sulistianingsih, D., Semarang, U. N., Tengah, J., Dlisen, D., & Batang, K. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Produk Olahan Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Dlisen. J. Pengabdian Hukum Indonesia, 2(2), 192–198.
Tawakkal, M. I., Khumaini, F., Ekonomi, P., & Masa, D. (2021). PENGUATAN EKONOMI DI MASA PANDEMI: OPTIMALISASI PEMANFAATAN PRODUK MAKANAN OLAHAN EMPING BERBAHAN JAGUNG DI DESA DRENGES KABUPATEN BOJONEGORO M. 2(2).
Wiryono, B., & Muliatiningsih, S. (2018). TEKNOLOGI PENINGKATAN PRODUKSI UTAMA DAN TENGGARA BARAT. 22(1), 13–19.
Published
2023-11-02
How to Cite
Pathurahman, P., Mir’atussholiha, B. K., Widodo, M. R., Aulia, A. Y., Nurmawanti, N., Ningsih, S. A., Islamy, R., Humaeroh, H. L., Wardana, A. B., Ferawati, F., & MZ, R. R. (2023). PENGEMBANGAN KREATIVITAS MASYARAKAT DESA SAMBELIA DALAM PEMBERDAYAAN EKONOMI KREATIF MELALUI PENGOLAHAN KERIPIK JAGUNG DENGAN PROSES SEDERHANA. Jurnal Wicara Desa, 1(6), 936-945. https://doi.org/10.29303/wicara.v1i6.3471