PENGOLAHAN LIMBAH BIJI RAMBUTAN MENJADI EMPING TOLANG BULUAN DI DESA KARANG BAYAN KECAMATAN LINGSAR

  • Nila Sari Universitas Mataram
  • Melyana Melyana Universitas Mataram
  • Umul Kalsum Universitas Mataram
  • Agus Ramdani Universitas Mataram
Keywords: pengolahan limbah, biji rambutan, emping

Abstract

So far, people consider rambutan seeds as unused waste, even though rambutan seeds have many health benefits. The purpose of the activities carried out by UNRAM Integrated KKN students is so that people can utilize rambutan seeds into products that have sales value. This activity was carried out in Karang Bayan Village, Lingsar District, West Nusa Tenggara. The approach used in this activity is Learning by Doing. UNRAM's integrated KKN student team learned by practicing directly how to process rambutan seeds with the tools and materials that had been prepared. This approach is expected to be more effective in achieving the output targets in KKN activities in Karang Bayan Village. The results of the implementation of the Integrated Community Service Program (KKN) activities are able to provide information and innovation about processing rambutan seed waste so that the community is able to process rambutan seed waste into a creative business venture, which is able to show creativity in turning unused waste into a valuable product. In addition, this activity can also be an option to reduce waste, especially rambutan seeds.

References

Anggara, D., Harianja, M. S., Musfitasari, A., Marselinha, M., Wahyudianto, F. X. A., & Fernandes, A. (2020). Potensi limbah kulit rambutan (Nephelium lappaceum) sebagai minuman seduhan herbal. Jurnal Agroteknologi, 13(02), 131-136.

Desinta, T. (2015). Penentuan Jenis Tanin Secara Kualitatif dan Penetapan Kadar Tanin dari Kulit Buah Rambutan (Nephelium Lappaceum L.) Secara Permanganometri. CALYPTRA, 4(1), 1-10.

Hazimah dkk. 2013.Aktivitas Antioksidaan dan Antimikrobial dari Ekstrak Plectranthus amboinicus. Jurnal. Pekanbaru: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Riau.

Khasanah, A.N., 2011. Uji Aktivitas Penangkap Radikal Ekstrak Etanol, Fraksi-Fraksi dari Kulit Buah dan Biji Rambutan (Nephelium lappaceum L.) Serta Penetapan Kadar Fenolik dan Flavonoid Totalnya. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Lombok Post (2023). “Karang Bayan Ingin Mendunia”.https://lombokpost.jawapos.com/giri-menang/01/04/2019/karang-bayan-ingin mendunia/#:~:text=Desa%20Karang%20Bayan%2C%20kata%20Asghar,rambutan%20yang%20biasa%20disingkat%20Madura. (diakses pada tanggal 21 Januari 2023).

Murti, R. W., Praditia, N. A., Hadifa, H. U., Naqi, F., & Wijayanti, R. (2016). Aktivitas Antioksidan dan Uji Iritasi Sediaan Masker Gell Peel-Off Ekstrak Metanol Kulit Buah Rambutan (Nephelium Lappaceum L.). Jurnal Ilmu Farmasi Dan Farmasi Klinik, 13(2), 32–38.

Nirmala Sari, A. (2015). Antioksidan Alternatif Untuk Menangkal Bahaya Radikal Bebas Pada Kulit. Elkawnie: Journal of Islamic Science and Technology, 1(1), 63–68. www.jurnal.arraniry.com/index.php/elkawnie.

Prasetya, Ika P. 2016. ” Pengaruh Masker Biji Rambutan Terhadap Tingkat Kecerahan Kulit”. Universitas Negeri Padang Fakultas Teknik

Putri, Z. F. (2010). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Sirih (Piper betle L.) Terhadap Propionibacterium acne dan Staphylococcus aureus Multiresisten. Jurnal MIPA, 12 (1) : 92-347.

Sari, N. R., & Setyowati, E. (2014). Pengaruh Masker Jagung dan Minyak Zaitun terhadap Perawatan Kulit Wajah. Journal of Beauty and Beauty Health Education, 3(1), 1–7.

Setyani, F., & Kartamihardja, H. (2022). FORMULASI KRIM ANTIOKSIDAN EKTRAK ETANOLIK KULIT BUAH RAMBUTAN (Nephelium lappaceum L.). Jurnal Sains dan Teknologi Farmasi Indonesia, 11(1), 70-81.

Sulistyoningsih, Mei dan Nurwahyunani, Atip. 2013. Suplementasi Biji Rambutan (Nephelium Lappaceum) Sebagai Ransum Terhadap Persentase Lemak Abdominal Dan Bobot Badan Pada Broiler Periode Starter. Semarang. Jurnal.

Sunaryo, D. (2021). Optimalisasi Limbah Kulit Rambutan menjadi Produk Minuman Kemasan dalam Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Sukaratu Kabupaten Serang. KAIBON ABHINAYA: JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT, 3(1), 1-7.

Widiarti, N., Wahyuni, S., dan Mahatmanti FW 2013. Pengolahan buah dan biji rambutan sebagai makanan tradisional koktail, manisan, emping biji rambutan dan obat herbal yang berkhasiat. Rekayasa, 11 (2): 75-78.

Widyaningrum, Herlina. 2011. Kitab Tanaman Obat Nusantara. Med Press (Anggota IKAPI): Yogyakarta.

Published
2023-04-20
How to Cite
Sari, N., Melyana, M., Kalsum, U., & Ramdani, A. (2023). PENGOLAHAN LIMBAH BIJI RAMBUTAN MENJADI EMPING TOLANG BULUAN DI DESA KARANG BAYAN KECAMATAN LINGSAR. Jurnal Wicara Desa, 1(2), 361-368. https://doi.org/10.29303/wicara.v1i2.2425