Kandungan Zat Padat dan Abu Susu Kambing Etawa di CV. Muda Bakti Barokah yang Dijual kepada Konsumen di Mataram
Dry Matter and Ash Content of Etawa Goat Milk From CV Muda Bakti Barokah Marketed to Consumers in Mataram
DOI:
https://doi.org/10.29303/i-sapi.v2i1.7145Keywords:
Peranakan Ettawa Goats, Milk, Dry matter, Ash, MarketingAbstract
This study aims to determine the dry matter and ash content of Peranakan Ettawa goat milk from CV. Muda Bakti Barokah Farm marketed to consumers in Mataram City. The research was conducted in 3 locations, namely: 1) CV Muda Bakti Barokah Farm, as the location of supporting data collection; 2) Consumers in Mataram City in 3 sub-districts (Ampenan, Mataram, and Cakranegara), 4 samples each were taken. Consumers/finalists were given a questionnaire containing questions to obtain organoleptic test data on the color, aroma and taste of Peranakan Ettawa goat milk; 3) Ruminant Food Nutrition Science Laboratory. Organoleptic test finalists recorded their identity such as age, gender, and last education and the results of organoleptic tests on the color, aroma and taste of Peranakan Ettawa goat milk are still in accordance with SNI. The results showed that the dry matter content in consumers of Ampenan, Mataram, and Cakranegara sub-districts was 14.71%, 14.19%, and 15.22% respectively and had met the SNI standards of 10.8%, Directorate General of Animal Husbandry 35% and Milk Condex 12.10%; Ash content in consumers of Ampenan, Mataram, and Cakranegara sub-districts was 0.57%, 0.60%, and 0.60% respectively and had not met the SNI standard of 1.0%.References
Anonym. 2011. Susu Segar-Bagian 1:Sapi. SNI-3141.1-2011. Badan Standardisasi Nasional. Jakarta
Aristya, A. L., Legowo, A. M., & Al-Baarri, A. N. (2013). Total asam, total yeast, dan profil protein kefir susu kambing dengan penambahan jenis dan konsentrasi glukosa yang berbeda. Jurnal Pangan dan Gizi, 4(1).
Astuti, M. 2011. Analisa Keuntungan Sistem Pertanian Terpadu Berbasis Holtikultura Pada Kelompok Tani Bumi Harapan Di Nagari Koto Tinggi Kecamatan Baso Kabupaten Agam [Skripsi]. Padang: Fakultas Pertanian Universitas Andalas.
Atriana, R. 2012. Pengaruh Kombinasi Selang Pemerahan Terhadap Produksi Dan Komposisi Susu Sapi Perah. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Ballou, M. A., et al. (2011). The effect of different feeding regimes on the milk composition of dairy cows.
Buchanan, M. L., et al. (2017). Minerals in milk and their role in human nutrition
Buckle, et al. 1987. Ilmu Pangan. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia.
Budiarsana, M. 2005. Performan Kambing Peranakan Etawah (PE) di Lokasi Agroekosostem yang Berbeda dalam “Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner 2005”. Balai Penelitian Ternak, Bogor.
Budisatria, I.G.S., Widayati, D.T., Suhartanto, B., Kustantinah, Mulyadi, H dan Santosa, K.A. 2009. Plasma Nutfah Kambing di Indonesia. PeternakanUniversitas Gajah Mada. Yogyakarta.
Budiyono. 2009. Statistika untuk Penelitian Edisi ke-2. Surakarta: Sebelas Maret University Press.
Chye, F. Y,. A. Abdullah, dan M. K. Ayob. 2004. Bacteriological Quality and Safety Of Raw Milk in Malaysia. Food Microbiol 21:535-41.
Cummings, J. H. (2018). Vitamins in milk. Nutrition Reviews.
Devendra, C. dan M. Burns. 1994. Produksi Kambing di Daerah Tropis. Terjemahan. Putra, I. D. K. H.Penerbit ITB. Bandung. . Djaafar, Titiek F, dan Siti Rahayu. (2007). Cemaran Mikroba Pada Produk Pertanian, Penyakit Yang Ditimbulkan Dan Pencegahannya. Jurnal Litbang Pertanian, 26(2). Yogyakarta.
Djaafar, Titiek F, dan Siti Rahayu. (2007). Cemaran Mikroba Pada Produk Pertanian, Penyakit Yang Ditimbulkan Dan Pencegahannya. Jurnal Litbang Pertanian, 26(2). Yogyakarta.
Eliyana, A. (2018). Pengantar Manajemen dan Aplikasinya (1st ed.). Gava Media
Harmkoko, I. (2019). Strategi Pemasaran Produk Bank Syariah Dalam Persaingan Bisnis Perbankan Nasional Wadiah. I (1),22-41. https:// doi.org/10.30762/wadiah. V 1i1.1278.
Ilyas, S. 2016. Komposisi Kimia Air Susu Ternak Kambing Peranakan Etawa yang Mendapat Suplemen Multi Nutrisi dengan Ransum Basal Campuran Gamal dan Lamtoro. Skripsi. Fakultas Peternakan, Universitas Hasanuddin, Makassar.
Kartadisastra, H.R. 1997. Penyediaan dan Pengelolaan Pakan Ternak Ruminansia. Kanisius. Yogyakarta.
Legowo, A. M., Kusrahayu, dan S. Mulyani. (2009). Teknologi Pengolahan Susu. Universitas Diponegoro, Semarang.
Leondro, H. 2009. Dasar Ternak Perah. Fakultas Peternakan, Universitas Kanjuruhan Malang. Malang.
Lukman, 2006. Efek Pemberian Ransum dengan Kandungan Protein yang Berbeda terhadap Kualitas Susu Sapi Perah. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan, 3(1): 1-9.
Mardalena. 2008. “Pengaruh waktu pemerahan dan tingkat laktasi terhadap kualitas susu sapi perah peranakan fries holstein”. Jurnal ilmiah ilmu-ilmu peternakan 9 (3):107-111.
Markel, R. C. dan Subandriyo. 1997. Sheep and Goat Production Handbook for Southeast Asia. 3rd ed. CV Ekha Putra, Bogor.
Marwah, M.P., Suranindyah, Y., Murti T.W. 2010. Produksi dan Komposisi Susu Kambing Peranakan Ettawa Yang Diberi Suplemen Daun Katu (Sauropus androgynus (L.) Merr) Pada Awal Masa Laktasi. Buletin Peternakan Vol. 34(2): 94-102, Juni 2010. Fakultas Peternakan Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta
Mehta, R., et al. (2012). Immunoglobulins in milk and their effect on human health. Journal of Immunology.
Mulyono, S. dan B, Sarwono. 2010. Penggemukan Kambing Potong. Penebar Swadaya. Jakarta. Bogor.
Parakkasi, A. 1999. Ilmu Nutrisi dan Makanan Ternak Ruminan. Penerbit Universitas Indonesia (UI-Press). Jakarta.
Pearce II, J. A. ., & Robinson Jr., R. B. . (2016). Startegic Management: Formulation, Implementation and Control. Salemba Empat.
Phalepi, MA. 2004 Performa Kambing Peranakan Ettawa (Studi Kasus Di Perternakan Pusat Pelatihan Prtanian Dan Pedesaan Swadaya Citarasa) Skripsi. Fakultas Peternakan Institusi Bogor. Bogor.
Rangkuti, J.H. 2011. Produksi Dan Kualitas Susu Kambing Peranakan Ettawa (PE) Pada Kondisi Tatalaksana Yang Berbeda. Departemen Ilmu Produksi Dan Teknologi Peternakan. Skripsi. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Rusdiana. “Kewirausahaan Teori dan Praktik “. Bandung: Cvpustaka Setia . 2018 Saiman Leonardus. Kewirausahaan ( Teor, Praktik dan Kasus-Kasus). Jakarta: Salemba Empat. 2015.
Sarwono, B. 2009. Beternak Kambing Unggul. Penebar Swadaya. Jakarta.
Sanam, A.B., Bagus, I. & Swacita, N., 2014. Ketahanan Susu Kambing Peranakan Ettawah Post-Thawing pada Penyimpanan Lemari Es Ditinjau dari Uji Didih dan Alkohol. Indonesia Medicus Veterinus ISSN ; 2301 - 7848, 3(1), pp.1–8.
Sodiq, A. dan Z. Abidin. 2008. Meningkatkan Produksi Susu Kambing Peranakan Etawa. Agromedia Pustaka. Jakarta.
Subandriyo. 1995. Kambing Peranakan Etawa. Penebar Swadaya. Jakarta.
Sudarmadji, S. ; B. Haryono dan E. Suhardi. (1996). Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Liberty. Yogyakarta.
Utomo, B. dan D. P. Miranti. 2010. Tampilan produksi susu sapi perah yang mendapat perbaikan manajemen pemeliharaan. Caraka Tani. 25(1): 21-25.
Wasiati, Hera, Edi Faizah. 2018. Peternakan Kambbing Peranakan Etawa di Kabupaten Bantul. Jurnal Abdimas Unmer Malang. 3(1): 8-14.
Wodzcicka, T. M., I. M. Mastika, A. Djajanegara, S. Gardiner dan T. R Wiradarya, Produksi Kambing di Indonesia, Sebelas Maret Universitas Press, Surakarta, 1993
Yowanda, H. B. (2017). Strategi Pemasaran Penerbangan Berkonsep Low Cost Carrier (Lcc) Dan Daya Saing Perusahaan (Studi Pada Maskapai Penerbangan Pt. Garuda Indonesia Citilink). Jurnal Administrasi Bisnis S1 Universitas Brawijaya, 51(2), 168– 178.
Zenebe, Tilahun., Ahmed, N., Kabeta, T., Kebede, G. (2014). Review on Medicinal and Nutritional Values of Goat Milk. Academic Journal of Nutrition. 3 (3), 30-39.